Fruits secs: Descobreix els seus beneficis

Molts nutricionistes i metges afirmen que els fruits secs són com a petites píndoles nutricionals amb grans propietats antioxidants. I és que, de fet, els fruits secs són perfectes per complementar la teva dieta, permeten controlar la gana entre hores i aportar un extra de força. Des de avellanes fins a ametlles, a la nostra cooperativa, Conca de la Tordera, t’expliquem tots i cadascun dels beneficis que aquests deliciosos fruits et poden proporcionar. La millor part? A la nostra botiga disposem d’una àmplia selecció de tots ells, ¡apunta!

 

Quins són els principals beneficis dels fruits secs?

 

Milloren la teva salut i beneficien el teu organisme.

Tothom coneix les bondats de la dieta mediterrània. Una dieta principalment composta per aliments frescos, oli d’oliva, fruites, verdures, peix i, per descomptat, fruits secs.

Aquests últims són els principals aliments encarregats de reduir la incidència de problemes cardiovasculars. Així ho indiquen nombrosos estudis, que demostren, entre molts altres beneficis, el clar paper cardioprotector dels fruits secs en el context d’una dieta mediterrània.

El seu gran valor es troba en l’àmpli espectre de nutrients amb què compten: àcids grassos insaturats, proteïnes d’alta qualitat, fibra, vitamines, minerals i fitoquímics, tots ells amb propietats cardioprotectores, anticancerígenes, antiinflamatòries i antioxidants. Quantitat recomanada per dia? Els metges recomanen consumir almenys un grapat diari, tres vegades per setmana, el que equival a 30 grams al dia.

Essencials per a la teva pell

Els fruits secs proporcionen els nutrients essencials per mantenir una pell ben estructurada i tersa. Contenen vitamina E, un antioxidant que contraresta l’acció perjudicial dels radicals lliures, vitamines del grup B que afavoreixen el procés de renovació cel·lular, i riboflavina o vitamina B2, que contribueix a regular la secreció de greix a l’epidermis.

Aquests aliments ajuden a disminuir l’oxidació cel·lular i l’envelliment cutani, per la qual cosa, juntament amb les fruites i verdures, són fonamentals en una dieta saludable i beneficiosa per a la nostra pell.

 

Alts en calories? Desmunten el mite

Durant molt de temps, els fruits secs han estat relegats a la categoria de simples snacks i rebutjats a causa del seu alt contingut calòric. Malgrat això, els fruits secs s’estan entenent cada cop més com a aliments bàsics que ens ajuden a mantenir una bona salut, seguir una dieta equilibrada i fins i tot controlar el nostre pes.

El secret per poder aprofitar tots els seus beneficis? Consumir-los en el seu estat natural, sense fregir, sense salar i sense cobertures de xocolata o sucre, ja que d’altre manera, perden part de les seves propietats i les seves calories es multipliquen.

Un petit grapat d’ametlles crues, algunes nous (preferiblement sense pelar per conservar les seves propietats), uns pistatxos, uns pinyons, són el snack perfecte per proporcionar-te energia quan experimentes una “baixada” a mitja matí o tarda, per reforçar-te durant l’activitat física, per alleujar ràpidament la gana i saciar-la, i, per descomptat, per cuidar del teu cor i la teva pell.

Si et costa consumir aquests aliments entre hores o de forma individual, incloure’ls en les teves menjades pot ser una excel·lent idea ja que d’aquesta manera, els seus beneficis es combinen amb els d’altres aliments.

 

¿Quins són els millors fruits secs?

Dins de la categoria de fruits secs podem trobar ametlles, nous, castanyes, pistatxos, pinyons, avellanes, anacards, nous de macadamia, de pecan o Brasil, i cacauets (considerats tècnicament llegums, però també classificats com a fruits secs a causa de la seva composició de nutrients).

En aquest sentit, és important distingir-los de llavors com les pipes, i de fruits dessecats, com les orellanes o les prunes passades. Els fruits secs són la font de noves plantes, la qual cosa explica el seu alt contingut energètic i el seu excepcional valor nutritiu. Tenint en compte aquest punt, et presentem una selecció dels millors fruits secs, ja sigui pel seu aport nutricional, pels seus beneficis o pel seu gust.

 

  • Nous

Són el fruit sec més conegut, elogiat per la comunitat científica pels seus notables beneficis per a la salut cardiovascular, degut a la seva abundància d’Omega 3. També són rics en arginina, un aminoàcid que es transforma en òxid nítric en l’organisme, afavorint l’elasticitat dels vasos sanguinis per facilitar el flux circulatori.

A més, compten amb alts nivells de seleni, les propietats antioxidants del qual es potencien amb la presència de vitamina E. Una altra contribució beneficiosa és l’àcid fòlic, essencial durant l’embaràs (també d’interès en el postpart, quan podria haver-hi una deficiència d’aquest àcid gras).

Dins del vell món de les nous, les de macadamia destaquen per ser les més grasses, amb un contingut superior d’Omega 9, conegut per la seva capacitat per reduir el colesterol i els triglicèrids (sempre consumides amb moderació).

 

  • Ametlles

Les ametlles són l’únic fruit sec alcalinitzant, ja que proporcionen una quantitat significativa de minerals alcalins com el magnesi o el calci, convertint-les en un fruit sec especialment recomanat per abordar l’osteoporosi, la fatiga crònica i la fibromiàlgia.

Les ametlles també destaquen com un dels fruits secs més rics en proteïnes, amb un notable percentatge d’aminoàcids essencials, la qual cosa les fa adequades per complementar les dietes vegetarianes, la dieta d’esportistes i nens, així com la dieta en períodes en què ens sentim més cansats. A més de tot això, contribueixen amb greixos saludables, principalment Omega 9. D’acord amb diversos estudis, aquest fruit sec ajuda a regular el colesterol i prevenir l’Alzheimer.

 

  • Pistatxos

 

A causa del seu alt contingut de folats, els pistatxos destaquen com un dels fruits secs que més beneficien la memòria i la salut cerebral. A més, són rics en potassi, calci, fòsfor i ferro, i posseeixen altes quantitats d’àcid fòlic, vitamina E i vitamina A, la qual cosa els fa igualment beneficiosos en dietes vegetarianes i per a dones embarassades, que requereixen una major quantitat d’aquestes substàncies. En comparació amb altres fruits secs, presenten un menor percentatge de greixos (un 40% en contrast amb el 60-70% d’altres). Es recomanen especialment per reduir el colesterol gràcies al seu contingut elevat de fibra i fitoesteroles, els quals limiten l’absorció del colesterol.

 

  • Castanyes

 

Les castanyes, reines indiscutibles de les fredes tardes de tardor, contenen un alt percentatge de carbohidrats (40% de la seva composició), mentre que són baixes en greixos (2%) i proteïnes (2%).

A diferència d’altres fruits secs, i malgrat la creença popular, posseeixen baixos nivells d’àcids grassos, així com de minerals com el magnesi o el calci.

Malgrat això, són un fruit sec sumament nutritiu, de fàcil digestió i amb propietats protectores per a l’estómac, la qual cosa resulta beneficiosa en casos de gastritis. Proporcionen energia de manera sostenible, fet que les converteix en una elecció idònia per alleujar la gana entre menjars. Oh, per cert! Tan sols 30 grams de castanyes torrades aporten 69 calories.

Conclusió

 

Com pots veure, els fruits secs són uns aliments indispensables en una dieta sana, equilibrada i enfocada a millorar el nostre estat de salut. Recorda que és important consumir fruits secs en la seva forma natural i que siguin de proximitat. A la botiga de Conca de la Tordera, disposem d’una àmplia selecció de fruits secs de primera qualitat. No dubtis a visitar-nos per descobrir opcions delicioses i nutritives que contribuiran al teu benestar.

 

¿Vols estar al dia de totes les novetats?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.