Conservació d’aliments: descobreix alguns consells útils

Conservación de alimentos - conca de la tordera

En els darrers anys, i a causa de diversos factors, l’adequada conservació d’aliments s’ha convertit en una prioritat en el nostre dia a dia. Ja sigui pel nostre estil de vida actual, l’estrès, la necessitat de planificació o, és clar, la major conscienciació sobre la importància de reduir el malbaratament, l’efectiva conservació dels aliments que consumim diàriament s’ha tornat alguna cosa essencial.

 

Encara que moltes persones pensen que la conservació d’aliments està només reservada per a aquelles persones expertes en cuina que disposen de molt de temps, el cert és que, amb l’aplicació i posada en pràctica d’una sèrie de consells pràctics i senzills, qualsevol persona pot començar a incorporar hàbits en la seva rutina diària que garanteixin la frescor, la qualitat i la seguretat en els seus àpats.

 

En aquest sentit, a Espanya es van llençar a les escombraries 1,17 milions de tones de menjar, una mitjana de 65,6 kg d’aliments o begudes per família. I, encara que l’índex de malbaratament segueix baixant any rere any, és crucial continuar fomentant la consciència sobre la conservació adequada d’aliments. Per això, aquests petits canvis no només contribueixen al benestar individual, sinó que també tenen un impacte positiu en la reducció del malbaratament alimentari i en la preservació de recursos naturals. La clau rau en la presa de consciència i en l’adopció de pràctiques sostenibles que beneficien tant a nivell personal com global… no saps com començar? Des de Conca de la Tordera t’oferim una sèrie de consells que t’ajudaran molt, no t’ho perdis!

 

Nou consells per conservar aliments frescos

 

Quantes vegades has tornat de comprar i t’has adonat que acabaves de comprar llaunes o aliments que realment no necessitaves perquè estaven amagades en la teva nevera o al fons dels teus armaris?, quantes vegades has llençat a les escombraries aliments caducats?, i què fas amb les sobres dels teus àpats?…

 

S’ha acabat el malbaratament i la despesa de diners, a continuació t’oferim solucions i consells perquè puguis gestionar de manera eficient la teva rebost:

 

1. Renta les verdures i fruites abans de guardar-les: malgrat que per a molts, rentar les verdures abans de posar-les a la nevera pot resultar una mica feixuc, és una pràctica fonamental per assegurar la frescor i prolongar la durabilitat dels teus vegetals. Aquest pas no només contribueix a eliminar possibles patògens que podrien afectar la qualitat dels productes, sinó que també actua com una mesura preventiva contra fermentacions no desitjades.

 

2. Congela el peix i la carn que no vagis a consumir de manera immediata: com tots sabem, la congelació actua com un mètode de conservació que atura el creixement de microorganismes i preserva la frescor, textura i sabor dels productes càrnics. Per això, congelar el peix i la carn que no planejes consumir de manera immediata és una gran opció. Abans de congelar, assegura’t que el peix o la carn estiguin frescos i en òptimes condicions.

 

Divideix els productes en porcions manejables i aptes per al teu consum previst. Col·loca cada porció en bosses hermètiques o envàs adients per a congelar, eliminant tant aire com sigui possible per prevenir la formació de cristalls de gel que podrien afectar la qualitat dels aliments. A més a més, és convenient etiquetar cada paquet amb la data de congelació, així podràs mantenir el teu congelador ordenat.

 

3. No omplis la nevera fins a dalt: Qui no s’ha adonat de que ha estat guardant a la nevera aliments caducats? Evitar sobrecarregar la nevera no només preserva la frescor dels productes (al haver menys aliments, facilita el flux d’aire fred, alguna cosa crucial per preservar la seva frescor i qualitat) sinó que també ens brinda la comoditat de trobar ràpidament el que necessitem, evitant la pèrdua de temps, reduint el risc d’oblidar aliments en la part posterior i per consegüent reduint el nostre malbaratament alimentari.

 

4. Inverteix en la compra de pots transparents i reorganitza la teva cuina: invertir en la compra de pots transparents i reorganitzar la teva cuina es traduirà en una millora en el manteniment de la teva rebost, i sens dubte, tindrà un impacte molt positiu en la teva butxaca. La raó? Els pots transparents et permetran visualitzar fàcilment els continguts dels recipients, i a més, permeten protegir el seu contingut de la humitat i l’aire, evitant que s’espatllin i perdin la seva frescor.

 

5. Fes el buit a les bosses: realitzar el buit a les bosses és un procediment clau per preservar la frescor i prolongar la vida útil dels aliments, especialment si són frescos. Afortunadament, existeixen mètodes pràctics i accessibles per eliminar l’aire de les bosses i garantir un emmagatzematge eficient sense haver d’usar una màquina de buit. Una opció és el mètode manual, que implica tancar parcialment la bossa i prémer suaument per expulsar l’excés d’aire abans de segellar-la completament. Un altre mètode enginyós consisteix a submergir parcialment la bossa segellada a l’aigua, permetent que la pressió del líquid expulsi l’aire de l’interior.

 

6. Dins de la nevera, en tuppers de vidre: Optimitza l’espai de la teva nevera apilant les teves sobres en tuppers de vidre. Igual que a la teva rebost, aquests recipients t’ajudaran a controlar el contingut de la teva nevera, facilitant la visibilitat i evitant el risc d’oblidar les teves sobres, evitant l’expiració innecessària i minimitzant el malbaratament d’aliments.

 

7. Tot agrupat: facilita l’organització de la teva rebost guardant envàs en caixes o safates i agrupant-los segons el tipus d’aliments. Aquesta pràctica, a més de proporcionar ordre visual, optimitza l’espai i simplifica la tasca de localitzar productes específics. Al categoritzar els envàs per tipus d’aliments, ja sigui cereals, envasats o condiments, estàs establint un sistema eficient que permet accedir ràpidament al que necessites sense perdre temps buscant per tota la rebost.


8. Quan vagis a comprar, fes una llista de la compra: aquest simple hàbit pot marcar la diferència. Al elaborar una llista abans de dirigir-te al supermercat, pots planificar les teves compres, assegurant-te d’adquirir exactament el que necessites i evitant compres impulsives. A més, planifiques amb antelació els aliments que necessitaràs en els següents dies, li dónes un cop d’ull als aliments que ja tens (evitar duplicar compres de productes que ja posseeixes) i pots estimar les quantitats necessàries amb més precisió, evitant comprar en excés i reduint així el malbaratament.

 

9. Practica el Batch cooking: incorporar el Batch Cooking a la teva rutina culinària és un hàbit efectiu que et permetrà estalviar temps, reduir l’estrès diari i minimitzar el malbaratament alimentari, però… què és el Batch cooking? Aquesta pràctica consisteix a preparar porcions múltiples d’aliments en una sola sessió de cuina per consumir al llarg de la setmana.

Al practicar el Batch Cooking, pots anticipar els teus àpats i assegurar una alimentació saludable i equilibrada sense haver de dedicar temps diàriament a la preparació d’aliments, no només permetent que maximitzis el teu temps lliure, sinó que també contribueix a la reducció del malbaratament alimentari, ja que pots planificar amb cura les porcions i utilitzar ingredients frescos abans que es deteriorin.

A més, el Batch Cooking et brinda flexibilitat en l’elecció de receptes i la varietat d’aliments que consumes. Pots experimentar amb diferents plats, adaptar els teus àpats a les teves preferències i necessitats nutricionals, i evitar la monotonia en la teva dieta.

 

Conclusió

 

Com hem pogut veure, l’adequada conservació d’aliments no només és essencial per garantir la frescor i qualitat dels nostres productes, sinó que també juga un paper crucial en la reducció del malbaratament alimentari i la preservació dels nostres recursos naturals.

 

Adoptar pràctiques simples i conscients no només beneficia la nostra pròpia qualitat de vida, sinó que també contribueix a la sostenibilitat i al respecte pels recursos alimentaris disponibles. Unes pràctiques i valors amb els quals Conca de la Tordera, amb la nostra rica tradició agrícola i fort sentit de comunitat, s’alinea perfectament.

Com a cooperativa agrària compromesa amb la sostenibilitat i els productes de proximitat, som els teus socis ideals per obtenir productes de quilòmetre zero de qualitat excepcional. Treballem estretament amb els nostres agricultors locals per oferir-te una àmplia gamma de productes frescos i saludables directament de la nostra Conca de la Tordera. Contacta’ns avui mateix o visita la nostra botiga, per descobrir tots els nostres productes. T’esperem!

¿Vols estar al dia de totes les novetats?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.