Cultius d’hivern, com mantenir el teu hort actiu durant el fred?

Cultivos de invierno, ¿cómo mantener tu huerto activo durante el frío?

Encara que al camp sembli el contrari, els mesos freds de l’any no han de ser menys fructífers. La clau és conèixer quins són els cultius d’hivern, planificar la sembra i conèixer el clima de la zona. I és que el cert és que malgrat que la primavera i l’estiu portin alguns dels sabors més dolços i sucosos, l’hivern compta amb els més intensos.  Des de la cooperativa Conca de la Tordera et descobrim tots els cultius d’hivern que pots plantar aquest any, pren nota! 

 

Beneficis de cultivar a l’Hivern 

 

Cultivar durant la temporada hivernal no només és possible, sinó que ofereix diversos beneficis per al teu hort. A continuació, destaquem algunes de les principals avantatges. 

 

En primer lloc,  durant l’hivern, les baixes temperatures contribueixen a reduir la taxa d’evaporació de l’aigua en comparació amb els mesos més càlids. Aquest fenomen implica que els cultius demanden menys regadius i que aquests regadius siguin menys freqüents, simplificant el manteniment i permetent un ús més eficient de l’aigua. Aprofitar aquest avantatge no només facilita la cura de les teves plantacions, sinó que també contribueix a la conservació d’aquest recurs vital, alhora que redueix els costos associats amb el reg.

 

Un altre benefici clau al cultivar a l’hivern és la disminució de problemes amb plagues. La temporada hivernal sol reduir l’activitat de moltes plagues que són comunes en altres èpoques de l’any com l’estiu o la primavera. I és que la presència de menys insectes i malalties que puguin afectar als cultius significa que les teves plantes estaran menys exposades a amenaces, facilitant tant el cultiu com la protecció dels teus cultius. Aquesta disminució en la presència de plagues no només millora la salut de les teves plantes, sinó que també pot traduir-se en una reducció en l’ús de pesticides. D’aquesta forma, els teus cultius seran més sostenibles i amigables amb el medi ambient, alhora que més naturals i  beneficiosos tant per l’entorn com per a tu. 

 

Cultius d’hivern: Què plantem en els mesos més freds?

 

Però… Què puc cultivar en els mesos d’hivern? Doncs per exemple, el bròquil, la col, la coliflor, les pastanagues, les enciams, els pèsols, les bledes, les espinacs, el bròquil, els naps o la rúcula. Això si, tingues en compte que hauràs d’esperar, com a mínim, fins a la primavera per collir totes aquestes hortalisses.

  • Bròquil: el bròquil, pertanyent a la família de les crucíferes, és una verdura resistent al fred coneguda pels seus florets verds i compactes. Ric en nutrients, el bròquil es caracteritza pel seu gust suau i pot ser cultivat en climes hivernals, aportant vitamines i antioxidants a la dieta.
  • Col: la col és una hortalissa versàtil i resistent al fred, disponible en diverses varietats com la col arrissada o la col lombarda. Amb fulles de tonalitats vibrants, la col és coneguda pel seu sabor distintiu i la seva capacitat per prosperar en condicions hivernals, aportant fibra i nutrients essencials.
  • Coliflor: similar al bròquil, la coliflor és una altra crucífera resistent al fred, amb caps compactes de florets. De gust suau, la coliflor pot ser cultivada a l’hivern i es presta a diverses preparacions culinàries, sent una font de vitamines, minerals i antioxidants.
  • Pastanagues: les pastanagues, arrels de colors vibrants, són resistents al fred i poden ser collides durant l’hivern. Amb un gust dolç i cruixent, les pastanagues són una font rica en betacarotens i altres nutrients essencials per a la salut.
  • Enciams: els enciams, amb les seves fulles tendres i variades, són ideals per al cultiu hivernal. Resistents al fred, ofereixen una opció fresca i cruixent per a amanides. Varietats com l’enciam de fulles soltes i la romana són especialment apropiades per a climes més frescos.
  • Pèsols: els pèsols són llegums resistents al fred que prosperen en climes hivernals moderats. Amb les seves vànoves comestibles i petites esferes verdes, els pèsols són una font valuosa de proteïnes, fibra i altres nutrients.
  • Bledes: les bledes, amb les seves fulles verdes i tiges colorides, són resistents al fred i poden ser collides durant gran part de l’hivern. Aquest vegetal de fulles verdes és ric en vitamines i minerals essencials.
  • Espinacs: l’espinac, conegut pel seu alt contingut de ferro, és una fulla verda resistent al fred. Ideal per a climes hivernals, l’espinac aporta nutrients com folat, vitamina C i antioxidants.
  • Bròquil: el bròquil és una altra crucífera que resisteix el fred hivernal. Amb els seus florets comestibles i tiges tendres, el bròquil és una font nutritiva de fibra, vitamines i minerals.
  • Naps o Rúcula: els naps, també coneguts com a rúcula, són fulles verdes amb un distintiu gust picant. Resistents al fred, els naps són una excel·lent opció per a amanides hivernals i aporten un toc de frescor i sabor als plats. Rica en nutrients, la rúcula és coneguda pel seu perfil antioxidant i el seu contingut de vitamina K.

 

I respecte a les fruites… Quins cultius d’hivern hi ha? En aquests mesos són perfectes totes les silvestres, com les groselles, les mores, els nabius, les gerds o les maduixes salvatges. A més, si vols introduir nous arbres fruiters, el mes de gener és el mes idoni per plantar pomerers, arbres de codony i pereres

  • Groselles: les groselles són unes petites joies fruïteres conegudes pel seu gust agre i refrescant. Disponibles en varietats vermelles, negres i blanques, aquestes fruites són resistents al fred i prosperen en climes temperats. Riques en vitamina C i antioxidants, les groselles són ideals per fer melmelades, sucs i afegir un toc àcid a postres i amanides.

 

  • Mores: les mores, tant les mores negres com les mores vermelles, són fruites deliciosament sucoses que creixen en arbustos espinosos. Resistents i adaptables, les mores són ideals per a climes freds. Abundants en fibra, vitamina C i antioxidants, aquestes fruites versàtils són perfectes per consumir fresques, en melmelades, batuts o com a complement de postres.

 

  • Nabius: els nabius, petites esferes blaves o morades, són coneguts pel seu gust dolç i propietats antioxidants. Aquestes fruites resistents al fred prosperen en climes temperats i destaquen per la seva versatilitat. Ja sigui afegits a cereals, iogurts o simplement gaudits sols, els nabius ofereixen un impuls nutricional significatiu amb alts nivells de vitamina C, fibra i fitonutrients.

 

  • Gerds: els gerds, fruites delicades i vibrants, són resistents al fred i creixen en arbustos que poden adaptar-se a diversos climes. El seu gust dolç i lleugerament àcid les converteix en una opció popular per a postres, melmelades i batuts. A més del seu deliciós gust, els gerds són rics en antioxidants, fibra i vitamina C.

 

  • Maduixes salvatges: les maduixes salvatges, petites i intensament aromàtiques, són fruites silvestres que prosperen en climes frescos. Aquestes baies, sovint més petites que les seves contraparts cultivades, tenen un gust excepcionalment dolç. Les maduixes salvatges són ideals per consumir fresques, però també es poden utilitzar en amanides, postres i com a ingredient destacat en plats gurmet. A més del seu sabor deliciós, aporten vitamina C, antioxidants i fibra a la dieta.

 

¡Ah! I no t’oblidis de les plantes aromàtiques, plantes com el coriandre, la menta, el romer, el timó, el julivert o la sàlvia són perfectes per a aquesta època. Així que, encara que l’activitat de sembra i trasplantament sigui menor durant l’hivern, no falten opcions disponibles per cultivar en aquesta temporada.

 

Alguns consells per als teus cultius d’ hivern 

 

Perquè els teus cultius d’hivern creixin sans, des de Conca de la Tordera t’oferim una sèrie de recomanacions pràctiques per garantir que les teves fruites i verdures prosperin amb vitalitat:

  • Protegeix els teus cultius: utilitza hivernacles i cobertes per resguardar les teves plantes de les inclemències hivernals com el fred, les gelades i el vent. La instal·lació de vels de jute o polipropilè també és una alternativa efectiva per mantenir les teves plantes protegides. Assegura’t de col·locar aquests vels durant els períodes més freds i retirar-los quan les temperatures augmentin.

 

  • Tingues en compte el clima de la teva regió: com tots sabem, no és el mateix un hivern amb unes temperatures moderades que un amb temperatures per sota dels -10º C. Per això, és important considerar les característiques climàtiques de la teva regió en seleccionar els cultius. Recorda que els cultius són més resistents al fred quan ja han crescut, evita plantar de nou nascuts o aquells que no s’hagin assentat bé en el terreny. Per a regions amb hiverns extremadament freds, l’opció d’un hort urbà a l’interior de l’habitatge o la instal·lació d’un hivernacle al jardí també és una gran opció.

 

  • Claus per al reg a l’Hivern: ajustar el reg durant l’hivern implica no només modificar la freqüència, sinó també considerar el moment adequat per dur a terme aquesta tasca. Es recomana evitar l’última hora de la tarda i la nit, ja que les baixes temperatures nocturnes poden ocasionar danys a les arrels al propiciar la formació de gel al sòl. Durant aquesta estació, es recomana regar en les hores més càlides del dia per garantir la salut dels teus cultius. D’altra banda,  durant la resta de l’any, per prevenir l’evaporació de l’aigua, és preferible aportar-la en les primeres hores del matí o després de la posta del sol, evitant les hores centrals del dia.

 

  • Adoba la terra: és beneficiós fertilizar el sòl per enriquir-lo amb nutrients, preparant-lo per a futurs cultius. Inicia la sembra de llavors en germinadors tot allò que planejes trasplantar més tard a l’hort. El període final de l’hivern resulta propici, per exemple, per a la sembra en germinadors de tomàquets i albergínies.

 

Com veus, malgrat la percepció comuna que els mesos freds són menys propicis per a l’activitat agrícola existeixen nombrosos cultius i aliments que pots plantar al teu hort durant els mesos freds de l’any… el fred no atura l’activitat a Conca de la Tordera, així que tampoc hauria d’aturar la del teu hort.

¿Vols estar al dia de totes les novetats?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.