Guia completa sobre fruites fresques: varietats i beneficis

fruites fresques

Amb l’arribada del bon temps, les collites solen donar lloc a molta més varietat d’aliments, especialment a les fruites fresques de temporada. Sabem com de sanes són i totes les vitamines i minerals que poden aportar al nostre organisme, fonamentals per al seu correcte funcionament, però saps com comprar-les per temporada?

 

Entendre que tots els aliments tenen una època i un procés pot ajudar-nos a entendre millor la natura i els seus temps, a més de fomentar la compra de quilòmetre 0. Com a Conca de la Tordera l’ètica i el respecte pels aliments són un dels nostres valors més fonamentals, avui veurem quines són les fruites fresques de cada estació i quins són els seus beneficis, entre altres coses. Som-hi!

 

Beneficis de menjar fruites fresques

 

Les fruites fresques són aquelles recent collides i que no han passat per cap procés de conservació ni han estat sotmeses a tractaments de congelació, conservació en llauna o assecat. Seria com agafar la fruita d’un arbre, rentar-la i menjar-se-la. Es tracta d’un tipus d’aliment completament natural en què el més important és la seva forma de cultiu i el respecte per la planta o arbre i el seu fruit. 

 

Perquè les fruites fresques compleixin aquesta etiqueta de natural han de ser venudes i consumides en el seu estat natural o amb un mínim procés obligatori d’higiene, on es neteja i talla (opcional) la fruita per al consum directe o la preparació de plats i receptes. D’aquí que una de les millors maneres d’assegurar el consum de fruita fresca sigui entenent els temps de creixement i maduració i consultant les etiquetes que pots trobar a les caixes.

 

El que sí que és segur és que si aconseguim introduir fruites fresques a la nostra dieta els beneficis poden ser enormes:

 

Nutrients essencials

 

Les fruites fresques són una font excel·lent de vitamines, minerals i antioxidants, crucials per al funcionament òptim del cos. Les fruites cítriques, per exemple, són riques en vitamina C, mentre que els plàtans proporcionen potassi.

 

Fibra

 

La fibra dietètica present a les fruites ajuda a mantenir una digestió saludable, prevé l’estrenyiment i pot reduir el risc de malalties digestives. També ajuda a mantenir nivells de sucre en sang equilibrats i a controlar l’apetit.

 

Hidratació

 

Les fruites posseeixen un alt contingut d’aigua, la qual cosa contribueix a mantenir el cos hidratat. Aquesta és bàsica a la nostra vida, ja que participa en totes les funcions corporals, incloent la circulació, la digestió i la regulació de la temperatura corporal.

 

Antioxidants

 

Molts d’aquests aliments contenen antioxidants com flavonoides, carotenoides i vitamina C, que ajuden a combatre el dany cel·lular causat pels radicals lliures. Amb això podem reduir el risc de malalties cròniques com el càncer i/o malalties cardiovasculars.

 

Salut cardiovascular

 

El consum regular de fruites fresques està associat amb una millor salut del cor. Els nutrients i antioxidants presents en elles poden reduir la pressió arterial, millorar els nivells de colesterol i disminuir el risc de malalties cardíaques.

 

Sistema immunològic

 

Aquelles fruites especialment riques en vitamina C, com els cítrics, poden enfortir el sistema immunològic, ajudant el cos a combatre infeccions i malalties.

 

Pell

 

Els antioxidants i vitamines d’aquests aliments, com la vitamina C que acabem de comentar o el betacarotè, contribueixen a la salut de la pell, ajudant a mantenir-la jove, suau i radiant.

 

Energia natural

 

Un dels majors avantatges d’ingerir fruites és que estem prenent sucres saludables i carbohidrats que proporcionen energia sostinguda al llarg del dia, sense els pics i caigudes d’energia associats amb els sucres refinats.

 

Reducció del risc de malalties cròniques

 

El seu consum regular pot tenir efectes positius a llarg termini, incloent la reducció del risc de desenvolupar malalties cròniques com diabetis tipus 2, certs tipus de càncer i malalties neurodegeneratives.

 

Estat d’ànim

 

Algunes fruites, com les baies, contenen antioxidants que poden ajudar a millorar l’estat d’ànim i combatre la depressió i l’ansietat. A més, els nutrients de moltes d’elles poden contribuir al benestar general i a un millor estat d’ànim.

 

Funció cognitiva

 

Si escollim alguna fruita de temporada rica en antioxidants ajudarem a una millor funció cognitiva i una menor taxa de deteriorament mental relacionat amb l’edat.

 

Desintoxicació natural

 

Les fruites ajuden a eliminar toxines del cos gràcies al seu contingut en fibra i aigua i a la seva capacitat per estimular el fetge i els ronyons.

 

Varietat i diversitat nutricional

 

Menjar una varietat de fruites assegura una àmplia gamma de nutrients a la dieta, promovent una salut òptima i reduint el risc de deficiències nutricionals.

 

Fruites fresques de temporada

 

Com hem pogut comprovar, consumir fruites fresques és una assegurança de vida gràcies a totes les seves propietats i beneficis. El fet que siguin de temporada i fresques no només garanteix frescor i millor sabor, sinó que també és més econòmic i sostenible. Ajudem a una agricultura ètica i de qualitat, on es consumeix el que floreix en aquest moment. Per això cal saber quines són les fruites de temporada i comprar adequadament. Et deixem una llista d’algunes de les que pots trobar segons l’estació en què estiguem:

 

Primavera

 

  • Maduixes (sucoses i dolces, perfectes per a postres i amanides).
  • Cireres (plenes de sabor, excel·lents per menjar fresques).
  • Nespres (amb un sabor dolç i àcid, ideals per a melmelades i postres).
  • Albercocs (la seva textura suau els fa perfectes per menjar frescos o en receptes).
  • Mangos (aquesta fruita tropical s’usa molt en amanides i batuts).

Estiu

 

  • Síndria (la seva quantitat d’aigua i el seu sabor són molt refrescants).
  • Meló (la textura sucosa del meló és perfecta per a esmorzars i postres).
  • Préssecs.
  • Nectarines.
  • Prunes (dolces i àcides, perfectes per menjar fresques o en melmelades).
  • Gerds.
  • Nabius (amb propietats antioxidants, el seu sabor àcid les fa perfectes per acompanyar a un iogurt o amb cereals).
  • Móres (dolces i sucoses, excel·lents per a postres i melmelades).

 

Tardor

 

  • Pomes (disponibles en moltes varietats, ideals per a pastissos).
  • Peres.
  • Magrana (gran quantitat d’antioxidants).
  • Raïms.
  • Caquis.

 

Hivern

 

  • Taronges (perfectes per fer sucs o menjar fresques).
  • Mandarines.
  • Aranja (lleugerament amargs).
  • Kiwi (àcid i dolç, ple de vitamina C, ideal per menjar fresc).
  • Plàtans (encara que són una fruita disponible tot l’any el seu millor moment és a l’hivern).
  • Caquis.

 

Emmagatzema la fruita correctament

 

Les fruites fresques, pel seu estat de maduració, han de consumir-se immediatament per gaudir del seu màxim sabor i conservar els seus valuosos nutrients. Si les guardem massa temps o esperem molts dies poden madurar massa i perdre tant el seu sabor com els seus beneficis nutricionals.

 

Si no és la primera vegada que et passa aquesta situació i ja és familiar, no et preocupis, perquè et donarem alguns consells per triar i mantenir en perfectes condicions les fruites fresques:

 

Compra el que necessites

 

Quan vagis a fer la compra, pensa si consumiràs les fruites fresques que adquireixis de seguida o si tardaràs. Així podràs triar depenent del que necessites una peça més o menys madura. Així evites que les fruites fresques i altres aliments es deteriorin ràpidament a casa. En el cas de les fruites és millor comprar-les per a 2 o 3 dies. Si cal comprar per a un període més llarg, procura congelar-les o mantenir-les refrigerades per a la seva apta conservació.

 

Tria bé

 

Som conscients que triar fruites fresques no és tan fàcil com sembla. Per això hem preparat aquests consells per ajudar-te a diferenciar:

 

  • Textura. La fruita ha de tenir una textura suau però no excessivament tova.
  • Color. Els colors vius i cridaners signifiquen frescor.
  • Aroma. Les fruites fresques no tenen aromes forts.

 

Tingues en compte que no totes les fruites requereixen els mateixos protocols i cures. Algunes, com les pomes, són més resistents que altres, com les maduixes. Les fruites amb pell gruixuda, com els cítrics, tenen un temps de conservació més gran si no s’obren.

 

Conserva els aliments sencers

 

Guardar les teves fruites fresques senceres ajudarà a la seva millor conservació. No s’esfullaran ni canviaran el seu sabor, cosa que els passa a algunes si les tallem o les pelem.

 

Separa fruites de verdures

 

És important separar les fruites i verdures quan les deixem a la nevera. Així evitem que es barregin sabors i que madurin massa ràpid. Algunes verdures tenen sabors molt forts que poden afectar el de les fruites.

 

Evita l’ús de plàstics

 

El plàstic fa que els aliments frescos s’esfullin més ràpidament i, a més, contribueix significativament a la contaminació ambiental. Tant les fruites com el medi ambient agrairan que optis per alternatives més sostenibles.

 

Emmagatzema-les correctament

 

Per prolongar la frescor de les fruites durant diversos dies, és important emmagatzemar-les correctament. Si veiem que una fruita està una mica verda és millor deixar-la en una zona fresca i amb poca llum. Així madurarà a poc a poc. En estacions molt càlides s’han de deixar a temperatura ambient durant un parell de dies abans de refrigerar-les, sobretot si són fruites resistents i encara estan verdes. Aquelles delicades com raïms, cireres o maduixes s’han de dipositar a la nevera tan aviat com les comprem, ja que no toleren bé les altes temperatures.

 

Receptes originals

 

No volíem acomiadar-nos sense donar alguna que altra idea original i una mica diferent per consumir fruites fresques. Aquests aliments són molt més versàtils del que semblen i ho volem demostrar amb totes aquestes receptes: 

 

Amanida de fruites tropicals amb coco i llima

 

Necessitaràs reunir els següents ingredients: 

 

  • Pinya fresca tallada en daus.
  • Mango fresc tallat en daus.
  • Papaia fresca tallada en daus.
  • Kiwi tallat en rodanxes fines.
  • Magrana (opcional).
  • Per a l’amaniment necessitaràs llet de coco, suc de llima i mel o sucre al gust.

 

Comencem barrejant tots els ingredients de l’amanida en un bol gran. En un altre petit i a part barregem la llet de coco amb el suc de llima i la mel o sucre per fer l’amaniment. Quan el tinguem l’aboquem sobre l’amanida de fruites i barregem suaument. Et recomanem que la deixis uns 30 minuts a la nevera abans de servir-la perquè els sabors es barregin.

 

Sandvitx de fruites amb crema de mascarpone i mel

 

Necessitaràs:

 

  • Llesques de pa integral o del teu gust.
  • Maduixes fresques en rodanxes.
  • Rodanxes de plàtan.
  • Crema de mascarpone.
  • Mel.

 

El primer que hem de fer és untar una capa generosa de crema de mascarpone en una llesca de pa. Col·loquem les rodanxes de maduixes i plàtan sobre la crema de mascarpone i afegim mel al gust sobre les fruites. Ara només queda cobrir amb una altra llesca de pa i pressionar suaument. Pots tallar-lo si vols per la meitat perquè es pugui menjar més fàcilment.

 

Carpaccio de fruites amb menta i vinagre balsàmic

 

Reuneix:

 

  • Meló fresc tallat en rodanxes.
  • Maduixes fresques en rodanxes.
  • Rodanxes de taronja o mandarina.
  • Fulles de menta fresca.
  • Vinagre balsàmic reduït.

 

Col·loquem les rodanxes de meló en un plat gran creant una capa. Després van les rodanxes de maduixes i les de taronja, intercalades sobre el meló. Passem a decorar amb les fulles de menta i afegim una mica de vinagre balsàmic reduït.

 

Broquetes de fruites amb iogurt grec i granola

 

Aquest postre original, divertit i fàcil de fer porta:

 

  • Daus de síndria.
  • Raïms sense llavors.
  • Pinya tallada en daus.
  • Rodanxes de plàtan.
  • Iogurt grec natural.
  • Granola.

 

Comencem enfilant els daus de fruites a les broquetes, alternant les diferents fruites. Quan les tinguem les submergim en iogurt grec i empolvorem granola sobre el iogurt. Ara només queda servir-les com un postre fresc per a un dia d’estiu.

 

T’han agafat ganes de menjar fruites fresques de temporada? A Conca de la Tordera podem oferir-te tant fruites com verdures cultivades pels nostres agricultors de forma ètica i sostenible. Treballem en col·laboració amb ells per gestionar i distribuir la seva producció, oferint aliments frescos i saludables. Creiem en el valor de la proximitat i el contacte directe amb els nostres clients. La nostra cooperativa fomenta els vincles entre els productors locals i els consumidors, assegurant una cadena de subministrament més curta i fresca. Si vols tenir a la teva taula aliments frescos i de quilòmetre 0 només has de posar-te en contacte amb l’equip de la cooperativa perquè puguem ajudar-te en el que sigui.

¿Vols estar al dia de totes les novetats?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.