Amarant: beneficis i usos en l’agricultura

Amarant

El món de les llavors i els cereals és extremadament ampli i aquests aliments tenen una gran quantitat de varietats depenent de la zona geogràfica de la qual parlem. Encara que a la zona mediterrània solem pensar en el blat, l’ordi o l’arròs, hi ha molts més dels que ens podem beneficiar gràcies a totes les seves propietats. Un d’ells, i el protagonista del nostre article d’avui, és l’amarant.

 

Aquest pseudocereal, natiu de Mèxic i de Centreamèrica, és un dels cultius més antics de la història de la humanitat i gran posseïdor de propietats nutricionals. El seu valor és tal que ha aconseguit fer-se un lloc a les dietes de tot el món, fusionant-se amb les gastronomies locals. No el coneixes? Avui te’l presentem.

 

Què és l’amarant?

 

L’amarant és una planta increïblement resistent i capaç de suportar altes temperatures donat el seu lloc d’origen. El seu nom prové del grec amarantus, que significa ‘flor que mai s’esfulla’. Es tenen registres de gairebé 70 espècies d’amarant, més de la meitat d’elles natives del continent americà. De fet, la relació d’aquest aliment amb Mesoamèrica és estreta, ja que forma part tant de la seva gastronomia com de la seva cultura. L’amarant s’emprava en les religions de la zona i formava part dels seus rituals.

 

Si parlem de la planta podem afirmar que s’aprofita tot, des dels pètals fins als tiges i les llavors. No obstant això, és aquest últim element el que s’ha fet més famós a nivell mundial. De tots els tipus d’amarant, es cultiven específicament 3 per obtenir les llavors. Aquests són Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus cruentus (originàries de Mèxic i Guatemala) i Amaranthus caudatus (originària dels Andes del Perú). Aquesta última també és apreciada a Àsia i Àfrica per les seves fulles, que s’han convertit en una verdura molt popular.

 

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) considera que aquesta llavor té una gran rellevància per a la humanitat i per a la millora del medi ambient i de l’agricultura. La seva capacitat per créixer en condicions adverses, el seu ràpid creixement i el seu alt valor nutritiu la converteixen en una alternativa molt prometedora donada l’escassetat d’aigua que està patint el planeta i el canvi climàtic al qual l’hem abocat.

 

La planta com a tal, a més, creix molt ràpidament i no és molt alta, ja que la seva alçada mitjana pot arribar als 50 cm – 1 metre. Les seves flors són inflorescències espigades llargues i poden tenir tonalitats grogues, taronges, torrades o fins i tot porpres. Les llavors, per la seva banda, són molt petites i rodones. Tenen una gran semblança amb la quinoa i la seva popularitat actual és tal que podem trobar-la en pràcticament qualsevol herboristeria, on en moltes ocasions també la venen com a farina.

 

Origen i propagació

 

Per trobar els primers rastres de l’amarant hem de recórrer a l’arqueologia. Els estudis situen una varietat d’aquesta llavor al nord d’Argentina fa més de 8000 anys. A Mèxic hi ha evidència de la seva domesticació des de fa 4000 anys.

 

L’amarant apareix fins i tot en el Còdex Florentí, una recopilació del segle XVI realitzada pel frare Bernardino de Sahagún sobre els pobles natius mesoamericans. En aquest es descriu l’elaboració de tzoalli, una massa a base d’amarant i mel. Segons Mariana Castillo, periodista gastronòmica mexicana, aquesta massa s’utilitzava per crear els ixiptla, figures de déus que es consumien en un acte simbòlic.

 

La planta i les seves llavors van arribar a Europa al segle XVI, però no com a aliment, sinó com a planta ornamental. A Àsia es va introduir com a cultiu al segle XVIII i en l’actualitat el seu consum s’ha estès amb escreix per moltes regions, que aprecien les seves propietats i beneficis. D’ells parlarem just ara.

 

Propietats

 

La popularitat de l’amarant està més que justificada si fem una ullada a totes les propietats amb les quals pot beneficiar el nostre organisme. De fet, el seu consum forma part d’una dieta equilibrada gràcies, entre altres coses, al seu aport de minerals i vitamines, a més de afavorir tant el rendiment físic com l’anímic. Vegem els seus beneficis més en detall:

 

Antienvelliment

 

El nostre organisme pot veure’s afectat per l’estrès oxidatiu. Aquest fenomen es produeix quan les cèl·lules alliberen radicals lliures com a part dels seus processos fisiològics diaris. Si la seva concentració supera la dels antioxidants apareix l’estrès oxidatiu, la qual cosa deriva en danys tissulars a llarg termini. Una dieta rica en antioxidants, com la que inclou amarant, ajuda a mantenir l’equilibri i la salut cel·lular.

 

Apropiat per a celíacs

 

L’amarant no conté gluten, per la qual cosa és una de les millors alternatives al blat. Pot a més emprar-se de manera similar al blat, a més de proporcionar una font d’energia saludable tant per a celíacs com per a intolerants al gluten.

 

Aliat contra la diabetis

 

Una altra de les seves propietats i, al mateix temps, beneficis, és que conté un baix índex glucèmic. Depenent de la varietat que escollim estem parlant d’un índex d’entre 28 i 35. Comparant-ho amb els 50 del blat o els 70 de l’arròs blanc l’amarant és una alternativa molt saludable per a les persones diabètiques i per a prevenir malalties, com la diabetis tipus II.

 

Cura de la salut femenina

 

És un fet científic que les dones tenen unes necessitats nutricionals específiques durant períodes concrets de la seva vida. Si escullen quedar-se embarassades necessiten una major quantitat de calci, ferro, àcid fòlic i proteïnes. L’amarant pot, sent un sol aliment, proporcionar tots ells, per la qual cosa sol recomanar-se el seu consum no solament en l’embaràs, sinó en qualsevol etapa del seu desenvolupament.

 

Sacietat

 

L’amarant és ric en fibra i proteïnes, tenint ambdós elements la capacitat de saciar l’apetit. Amb el seu consum també podem regular la gana i mantenir la sacietat per més temps, la qual cosa és útil en dietes per perdre pes.

 

Sistema cardiovascular

 

Aquesta llavor conté greixos saludables, entre les quals podem destacar les greixos monoinsaturats que ajuden a reduir el colesterol LDL, relacionat amb malalties cardiovasculars. A més d’aquest tipus també podem trobar en l’amarant greixos poliinsaturats, de grans efectes antiinflamatoris i que ajuden a regular el metabolisme dels lípids.

 

Enforteix els ossos

 

Com hem comentat a dalt, aquest cereal és ric en calci, fòsfor i magnesi, elements essencials per a la salut òssia. Mentre que l’equilibri entre calci i fòsfor ajuda en la formació d’ossos, el magnesi assegura la correcta assimilació del calci tant en ossos com en dents.

 

Estat anímic

 

El triptòfan, l’aminoàcid precursor de la serotonina que aquesta llavor conté, és el neurotransmissor del benestar. No han hagut estudis a dia d’avui que hagin especificat la quantitat de triptòfan que es converteix en serotonina quan s’ingereix a través dels aliments, però consumir aquells rics en aquest aminoàcid ajuda a mantenir un bon estat anímic. Amb aproximadament 3 g de triptòfan per cada 100 g, l’amarant pot contribuir al benestar anímic i general.

 

Font vegetal de proteïnes

 

L’alt contingut en proteïnes i minerals de l’amarant el converteixen en un aliment bàsic en dietes veganes i vegetarianes, que requereixen fonts vegetals de proteïnes de qualitat. Es recomana combinar l’amarant amb blat de moro, blat o arròs per obtenir una proteïna completa i maximitzar els beneficis nutricionals dels pseudocereals juntament amb els cereals.

 

Valors nutricionals

 

A més de totes les propietats que acabem de mencionar, l’amarant posseeix certs valors nutricionals molt positius que poden ajudar-nos a regular el nostre cos o en dietes específiques. El seu alt valor nutricional es deu a que proporciona aminoàcids essencials en proporcions òptimes per a una millor assimilació. A més, és ric en oligoelements i minerals, la qual cosa el converteix en un gran reconstituent. El seu aport de calci supera el de qualsevol altre cereal i també proporciona magnesi.

 

El seu alt contingut en fibra, al voltant del 6,7%, supera el d’altres cereals i contribueix a la motilitat intestinal i a la cura de la flora intestinal. Si a aquest fet li sumem que aquest cereal té la capacitat de regular els nivells de colesterol en sang i que posseeix escualè, els seus valors nutricionals no fan més que augmentar. Aquest últim element és precisament dels més importants, ja que és un greix antioxidant que exerceix un efecte protector sobre l’intestí, el sistema circulatori i la pell. Normalment s’obtenia del fetge de tauró, però l’amarant s’ha convertit en la primera opció per obtenir-lo gràcies als seus molts beneficis.

 

La facilitat d’aquesta planta per créixer i desenvolupar-se en pràcticament qualsevol ambient, sumada a les seves propietats, la converteixen en una opció sana, ecològica i ètica per a la nostra dieta. A Conca de la Tordera, com a cooperativa, sempre apreciem alternatives d’aquest tipus perquè encaixen amb els nostres valors. La nostra missió és promoure l’agricultura sostenible i oferir productes de qualitat que respectin la tradició i el medi ambient.

 

Per això els nostres productes es cuiden amb cura per agricultors de la zona, que segueixen la filosofia del quilòmetre 0 i la missió dels quals és apropar el camp a la taula. Si vols saber més sobre la nostra cooperativa només has de posar-te en contacte amb el nostre equip, que et derivarà a un dels nostres agricultors si fos necessari i atendrà tots els teus dubtes.

¿Vols estar al dia de totes les novetats?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.